shutterstock_417478978

Posttraumatische Stress-Stoornis

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee. Ziekte, verlies, ontslag; helaas is het soms onvermijdbaar. Er is per persoon een verschil tussen wat wordt ervaren als een verdrietige, schokkende of ronduit traumatiserende gebeurtenis. Ieder mens gaat hier anders mee om en reageert hier verschillend op. Sommigen van ons maken pijnlijke en levensbedreigende dingen mee zoals mishandeling, seksueel misbruik, een ernstig verkeersongeluk, een brand, een aanslag of oorlogsgeweld. Post traumatisch betekent: post = na, traumatisch = schokkend. Het staat dus letterlijk voor een stoornis na een schokkende gebeurtenis. 

We spreken van een posttraumatische stress-stoornis als klachten na een schokkende gebeurtenis niet verdwijnen en het niet lukt om de draad van het gewone leven weer op te pakken. PTSS is een angststoornis en altijd het gevolg van een trauma, men vermijdt daarbij niet het trauma zelf, maar de herinnering hieraan. Onbehandeld kunnen de klachten van een posttraumatische stress-stoornis zeer lang aanhouden. Bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog had tot 25% van de militairen na 50 jaar nog steeds klachten. Om weer grip te krijgen op je leven, is het herkennen van de symptomen van PTSS en het behandelen daarvan, van groot belang. De bekendste PTSS symptomen zijn:

– Herbeleving – op willekeurige momenten komt de angst die je tijdens het trauma hebt ervaren in alle hevigheid terug. Dit kan ook gebeuren in dromen ofwel nachtmerries. De herbeleving is meestal erg realistisch en roept vaak veel angst op. Ook kun je lichamelijke klachten krijgen en gaan zweten, trillen of zelfs hyperventileren.
– Vermijding – Je ontwijkt krampachtig alle dingen die aan het trauma herinneren. Ook bepaalde activiteiten, plaatsen en personen ga je hierbij uit de weg. Ook kun je dingen gaan verdringen.
– Angst & spanning – de traumatische gebeurtenis is voorbij maar de angst en hulpeloosheid die je voelde blijft. Je bent extreem waakzaam, schrikachtig en raakt snel geïrriteerd.